Kauppaa ja kestävää merenkulkua
Suomi on erityisen riippuvainen
merenkulusta sillä maamme viennistä 90 prosenttia ja tuonnista 80 prosenttia
tapahtuu laivoilla. Suomeen tuodaan meriteitse monenlaista yhteiskunnan
toimivuuden kannalta kriittistä lastia, esimerkiksi lääkkeitä, raaka-aineita,
elintarvikkeita ja osia teollisuuden tarpeisiin. Logistisesti Suomi on saari.
Suomen merenkulku pitää turvata niin, että se toimii myös poikkeusoloissa.
Suomen Nato-jäsenyys tulee lisäämään Itämeren turvallisuutta.
Yhtälailla yksilötasolla me rannikolla ja saaristossa asuvat olemme riippuvaisia merestä. Ainakin minun olisi aika vaikea kuvitella asuvani muualla kuin veden äärellä. Meri on minulle kaikkea. Se on muun muassa koti, työ, harrastus, inspiraation lähde, virkistäytymiskeino, kala-aitta ja väylästö. Merellisyys tuo elinvoimaa. Elinvoima luo lisää mahdollisuuksia muun muassa vesistöjen tilasta huolehtimiseen. Vesi ei erota, se yhdistää.
Valitettavaa on, että meidän oma meremme ei voi hyvin. Saaristomeren suojeluun tulee suhtautua kunnianhimoisesti, koska keinoja on! Maatalouden tukijärjestelmää pitää uudistaa niin, että maataloudesta peräisin olevaa ravinnekuormaa saadaan pienennettyä kuitenkin koko ajan oma tuotanto turvaten. Saaristotien sähkölautat ovat inspiroiva esimerkki siitä, kuinka päästöjä on voitu vähentää samalla, kun saariston elinvoima kasvaa liikenteen sujuvoittamisen ja palvelutason nousemisen ansiosta. Kaarinankin alueella tehdään innovatiivista työtä merenkulun ympäristövaikutusten minimoimiseksi. Tällaiseen työhön pitää löytyä riittävästi tahtoa ja resursseja, koska ne maksavat itsensä kyllä takaisin.
Myös yksilötasolla meidän tulee kunnioittaa ympäristöämme. Jätteiden asianmukainen lajittelu, kierrätys, järviruokojen oikea-aikainen niitto, kotimaisen kalan kuluttaminen ja hyvät merimiestavat ovat suhteellisen helppoja esimerkkejä. Saaristomeren suojelutyötä voi tukea monin eri tavoin itsenäisesti sekä useiden eri toimijoiden kautta. Hyödyntäkäämme upeaa meriluontoamme niin, että siitä saavat iloa seuraavatkin sukupolvet!
Venäjän Ukrainassa aloittaman täysimittaisen hyökkäyssodan seuraukset tullee nopeuttamaan vihreää siirtymää. Kestävä kehitys mahdollistetaan teknologian kehittämisellä sekä rohkeudella ja luovuudella, jotka ovat meille nuorkauppakamarilaisille tyypillisiä ominaisuuksia. Airiston Nuorkauppakamari sai kunnian järjestää tulevan syksyn aluevaalikokouksen, ja tavoitteenamme on tehdä se mahdollisimman hiilineutraalisti.
Mutta ennen aluevaalikokousta ja Nato-jäsenyyttämme nauttikaamme kesästä, merestä, toimivista ja turvallisista vesiliikenneyhteyksistä sekä maailman kauneimmasta saaristosta kestävästi!
Teksti on julkaistu Kaarina-lehdessä 13.7.2022 Airiston Nuorkauppakamarin kolumnipaikalla.
