Bengtskär & Rosala

20.07.2025
Jokapäiväisistä Kustavin saaristoseikkailuistamme poiketen lähdimme hiukan vieraammille vesille - Kasnäsistä Rosalan Viikinkikeskuksen kautta Bengtskärin majakalle. 


Lähdimme matkaan esikoiseni, lapsuuden ystäväni sekä hänen lapsensa kanssa Kustavista autolla kohti Kasnäsiä kahdeksalta aamulla eräänä sumuisena sunnutaiaamuna heinäkuun alussa. 

Ennen Bengtskäriä piipahdimme Rosalan Viikinkikeskuksessa. Vierailu aloitettiin viikinkiajan tietoiskulla. Lounas tarjoiltiin tunnelmallisessa päällikön hallissa. Pihalla oli mahdollisuus testata taitojaan jousiammunnassa, puukon- ja kirveenheitossa, puujalkakävelyssä sekä kokeilla kypäriä, kilpiä, haarniskoja, miekkoja ja nuijia. Pihalta lähtevä polku johdatti metsään, jossa oli erilaisia rakennuksia sekä hieno viikinkilaiva hiukan surullisena keskellä metsää. Pihan aktiviteeteissa saisi kyllä helposti kulumaan useita tunteja! Viikinkikeskuksessa vierailua voin helposti suositella ja se sopii erinomaisesti pienillekin lapsille.

Matkamme jatkui Rosalasta kohti Bengskäriä samalla aluksella, jolla olimme lähteneet aamulla Kasnäsistä. Bengtskärin majakka on Pohjoismaiden korkein majakka. Se kohoaa 52 metriä merenpinnan yläpuolelle. Majakalla on monivaiheinen historia.

Saaren karu kauneus hurmasi heti, kun kallioden välissä kiemurteleva polku johdatti vierailijat majakalle, jossa aloitettiin oppaan kiehtovalla tarinoinnilla saaren ja majakan historiasta. 

Sitten saimme omaan tahtiin kierrellä saarella; kiipeillä kallioilla, ihastella merimaisemia, tutustua sota-ajan pimeään bunkkeriin ja erilaisiin sodan jättämiin jälkiin, etsiä sammakoita, tallustella 252 askelmaa ylös majakan valohuoneeseen ja tietysti käydä kahvila Konehuoneessa nauttimassa virvokkeita; erikoishyvää kahvia ja aivan tuoreita pullia.

Majakan rakentamista oli suunniteltu Hangon talvisataman rakentamisesta 1874 asti. Vihdoin se rakennettiin vuonna 1906 yhdeksässä kuukaudessa nopeana vastauksena uuden hienon höyrylaivan karilleajoon ja uppoamiseen. Ensin majakalla asui viisi työntekijää perheineen. Sotien aikaan heidät evakuoitiin ja saarelle tuli sotilaita. Heinäkuussa 1941 saaresta käytiin kiivas taistelu, jonka suomalaiset voittivat, ja majakka pysyi pystyssä. Sotien jälkeen majakalle ei enää palannut perheitä, vaan työtä teki vain kaksi työntekijää kerrallaan kahdessa vuorossa. Vuonna 1968 majakka automatisoitiin ja jätettiin kylmänä tyhjilleen ränsistymään. 

Bengtskärin taisteluiden veteraaneja palasi saarelle 50 vuotta taisteluiden jälkeen ja he olivat järkyttyneitä rappeutuneen majakan tilasta. Majakan, jota he olivat hengellään puolustaneet. Onneksi majakka sitten saatiin pelastettua ja 1995 se avattiin vierailijoille.

Niin hieno, dramaattinenkin, historia ja upea paikka, että kaikkien pitäisi käydä se kokemassa! Majakassa voi myös yöpyä, ja ajattelimmekin palata saarelle lähivuosina niin, että jäisimme sinne yöksi.

Rosalan saarelle pääsee oman veneen lisäksi ympäri vuoden maksuttomalla lautalla Kasnäsistä. Viikinkikeskuksen aukioloajat, hinnat ja muut tiedot löytyvät tästä linkistä.
Bengtskärille pääsee esim. vuoroliikenteellä Hangosta tai erikseen ostettavalla risteilyllä Rosalasta ja Kasnäsistä. Myös omalla veneellä voi olla mahdollista tulla päiväkäynnille majakkasaarelle, mutta veneellä ei saa jäädä saarelle yöpymään. Tarkempia tietoja majakasta ja sinne pääsemisestä tästä linkistä, ja Saariston Loistoristeilyistä lisää tietoja tästä linkistä.